top of page

И бижутата имат нужда от грижа!


Те са красиви, блестящи, елегантни и винаги на наше разположение, когато искаме да добавим акцент към визията си. Дали обаче полагаме нужните грижи за бижутата си и знаем ли как точно да го правим?

Има няколко основни правила, които трябва да спазваме:

1. Избягвайте контакт с вода, силни препарати и течности, съдържащи алкохол.

2. Винаги сваляйте бижутата, когато вършите ежедневните си домакински задължения.

3. Не тренирайте с гривни, колиета или обемни обеци.

4. Сваляйте бижутата, когато посещавате плаж и басейн.



  • Естествените камъни са всъщност доста деликатни.


Не се подвеждайте по думата "камъни", дори и да ви звучи като нещо, което не може да бъде повредено! :) Всъщност минералите са изключително капризни. Независимо дали притежавате гривни или друг вид бижута от полускъпоценни камъни, избягвайте натиск върху мънистата, груби действия или изпускане на земята. Важна подробност е също, че Розовият кварц би могъл да избледнее, ако дълго време се оставя на директна слънчева светлина. Най-удачно би било да съхранявате такъв тип бижута в плътно затворени кутии.


  • Златото и среброто могат да са винаги блестящи.


Върху бижутата, които се носят редовно, след време се образува тънък слой от сапун, крем за тяло и дори мазнина. Също така благородните метали може да проявят признаци на окисляване заради контакта с въздуха. Тази реакция може да се подсили и от допира с кожата и нейното Ph. В резултат на това златото може да придобие червеникав оттенък, а среброто – тъмен или жълтеникав.





В бижутерските магазини се предлагат различни препарати за почистване, кърпички за полиране и дори специални уреди. Най-лесно обаче в домашни условия можем да използваме разтвор от топла вода и сапун, в който да потопим златните верижки или обеци за 20-30 мин. Среброто пък се почиства най-бързо със сода. Това обаче не важи, ако присъстват скъпоценни камъни, тъй като те могат да се повредят или разлепят. В тези случаи е най-добре да се консултирате с бижутер.



  • Парфюмите далеч!


В забързаното ни ежедневие има една изключително често допускана грешка, която е в състояние да съсипе добрия вид на всеки аксесоар. Пръскането с парфюм върху вече поставени обеци или гривни. Съдържанието на алкохол и различни силни съставки в ароматните течности е изключително голям враг на полускъпоценните камъни, благородните метали и дори бижутата от пластмаса и дърво. Съветът ни е да напръскате парфюма, да изчакате няколко минути, за да не бъде кожата влажна и тогава да поставите акцентите.


  • Край на заплетените колиета и загубените обеци от чифт.


Ако сте почитатели на обемните и дълги колиета, то със сигурност сте се сблъсквали с кошмара на заплетената верижка. Особено дамите, които притежават по-голяма бройка. Нерядко се случва да свалим бижуто и да го пуснем просто така някъде на шкафа или да го пъхнем в кутията при всички останали. В такъв случай една много полезна покупка биха били например поставките със закачалки, които са не само практични, но и красиви. По този начин винаги колиетата ви ще бъдат подредени и лесно достъпни за следващото носене.







Случвало ли ви се е вечер преди лягане да свалите малките обеци и да ги поставите свободно на нощното шкафче? А на другия ден едната обеца да ви е липсвала? Лесен трик е да запазите малките кутийки, в които се продават в повечето случаи и да ги държите на удобно за вас място. Така ще можете бързо и лесно да приберете и съхраните чифтовете.



  • Амулетите - почти вечни!


Всъщност има и един вид бижута, за които част от гореспоменатите правила не важат. Това са ръчно изработените амулети с кристали "Сваровски". Тяхната основа е от здрава и водоустойчива ваксова корда, а кристалите са изключително висококачествени. Това означава, че мокренето с вода или носенето по време на тренировка не би било проблем. Освен това тези талисмани имат специален заряд и различни послания.




Не забравяйте, че ако се грижите правилно за бижутата си, то те ще ви се отблагодарят с перфектен вид за по-дълго време. Снимката вляво е гривна от личен архив, която е изработена през 2015г. Сами можете да се убедите в състоянието ѝ към днешна дата, а за справка погледнете този пост и кога е публикуван той! :)

50 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page