top of page

Сладки изкушения за празничните дни


Коледните и новогодишни празници няма да са това, което са, ако не присъстваха и кулинарни изкушения на трапезата. Приготвянето на сладки е част от чара на самия празник. Семейните занимания в кухнята са прекрасен начин да релаксирате и да се сближите още повече с любимия човек. Когато превърнем готвенете в приятно занимание, а не в задължение, дори можем да се забавляваме, приготвяйки трапезата! Забравете за диетите и се отдайте на сладки изкушения – а след празниците ще му мислим! Приготвили сме ви няколко идеи за развихряне в кухнята, а освен това и няма да отнемат много време и продукти, но ще оставят дълго аромат на Коледа удома.

Сладки с канела и джинджифил

Изненадахме ли ви? Със сигурност вече сте си помислили за любимите си джинджифилови сладки. Но няма как да минем без тях! Тези аромати са повече от задължителни за Коледа. Ето и една лесна рецепта за приготвянето на симпатични и вкусни Gingerbread man cookies: - 1/2 кг брашно - 75 г захар - 150 мл мед - 100 мл вода - 60 мл олио - 1/2 ч.л бакпулвер - 1/2 ч.л канела - 1/2 ч.л джинджифил - 3 с.л пудра захар Медът се разтваря във водата, след което към тях се прибавят захарта, олиото и предварително смесените и пресети брашно, бакпулвер, канела и джинджифил. От продуктите се замесва тесто, което се разточва с дебелина около 5 милиметра. От него се изрязват сладки, които по желание се продупчват. Пекат се в умерена фурна в тавичка, на чието дъно е поставена хартия за печене. Щом станат леко златисти в краищата си, са готови. Сервират се охладени и поръсени с пудра захар. По желание може да ги украсите отгоре с каквото и както пожелаете!

Меденките също са топ изкушение по време на зимните празници.

Представяме ви рецепта за меденки с орехчета: - 400 г брашно - 180 г захар - 80 г мед - 2 яйца - 100 г орехи - 1 ч.л. канела - 1 щипка сода Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване. Прибавят се течният мед, смлените орехи, содата, канелата и брашното. Замесва се тесто. При необходимост се добавя още брашно - важно е тестото да не е твърде лепкаво, за да може да се разточи на кора. От нея с помощта на формички се режат сладки и се пекат в намаслена тава в умерена фурна. Готови са, когато краищата им леко покафенеят.

Коледни сладки без печене

Ето нещо и за най-мързеливите! Може да си приготвите уникални сладки и то без да доближавате фурната! Трябват ви само следните продукти:

- захар - 450 г

- ванилия - 1

- какао 30 грама

- сол- щипка

- мляко- 120

- фъстъчено масло- 100 грама

- маргарин- 50 грама

- овесени ядки- 250 грама

Смесете захарта, какаото, млякото и маргарина и варете на умерен огън до кипене.След като заври, дръжте на котлона още 1 минута. Изключете котлона, дръпнете сместа и добавете щипка сол, фъстъченото масло и овесените ядки.Разбъркайте сместа много добре.С помощта на лъжичка оформете сладките по ваше желание.Наредете ги в тава и ги сложете в хладилника малко да стегнат.

Нещо леко и здравословно за финал – печени ябълки с канела

Ако сте прекалили с похапването и искате нещо леко за десерт, ето едно простичко, но много вкусно предложение! Печените ябълки са леки и сладки, а топли, в допълнение с орехи и канела – носят аромата и уюта на Коледа.

Тези лесни и ухаещи невероятно сладки изкушения ще допълнят чудесно коледната и новогодишна трапеза.Както виждате, не всички вкусотии отнемат много време и средства. Отделете време за да ги приготвите сами и ще усетите как насладата след това е още по-голяма!


Автор: Димитринка Вълчева

Снимки: Envato.com



38 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page