top of page
Снимка на автораСофия Нанева

Tips and tricks за незабравима лятна почивка


Време е за дългоочакваната лятна почивка. Ваканцията е чудесна възможност за отмора, релакс и нови изживявания. Случвало ли ви се е, обаче, подготовката да ви носи толкова напрежение, че да не успеете да се насладите след това на почивката? Забързаното ежедневие, крайните срокове, семейните и лични ангажименти са много в съвремието ни и често се случва така, че стягаме багажа в последния момент, нямаме време да изберем подходяща дестинация, не сме проучили маршрута и т.н. Ние ще ви помогнем да се организирате така, че да се подготвите с лекота за ваканцията и след това да и се насладите максимално.

Определете от какъв тип почивка имате нужда.

Първо, преди да изберете дестинацията и да резервирате, трябва да сте наясно какъв тип почивка искате. Дали очаквате тишина и спокойствие, искате да се наслаждавате на туристически забележителности или просто да се срещате с хора и да купонясвате? Изяснете си първо това, което е вашето. След това проучете мястото, към което сте се ориентирали. Ако искате да почивате край морския бряг, например, това не е достатъчно. Ако предпочитате планинския въздух, също има много варианти. Предлагат се уютни и тихи еко комплекси, както и по-шумни места, които предлагат друг тип забавления. Съобразете се и с компанията, с която ще пътувате! Проучете маршрута и пътя. Трябва да имате очаквания колко продължителен ще е пътят до вашата дестинация, независимо какво превозно средство ще изберете.

Подгответе вниманелно багажа си.

Изобщо не е нужно да носите твърде много вещи с вас. Обаче, има неща, които със сигурност ще ви трябват. Два-три дни преди датата на заминаване, направете списък с нещата, които са от първа необходимост. Така ще имате време да се сетите за всичко необходимо и да го подготвите. С дрехи и козметика можем да се сдобием навсякъде, но документи, кредитни и дебитни карти, са задължителни за пътуването ви.

Бъдете адаптивни и гледайте позитивно.

Да, хората сме такива, че имаме определена нагласа за нещата и когато планът се обърка, можем да изпаднем в паника и да обвиняваме отчаяно съдбата и късмета си. В такава ситуация погледнете философски на живота. Нищо не се случва без причина. Ако в момента това, което ви е сполетяло е лош късмет, може да се окаже всъщност подарък, който съдбата ви прави. Така че, ако самолътът ви закъснява, ако имате проблем с маршрута или хотела, просто запазете спокойствие и ще намерите така мнного по-бързо решение.

Ограничете електронните устройства.

Толкова сме станали зависими от технологиите и електронните устройства, че трудно правим разлика от ежедневието ни удома или на почивка. За да се отпуснете наистина, дайте си повече време без социалните мрежи. Дори и без телевизия. Не казваме да захвърлите телефоните си или да не проверите какво се случва в инстаграм, но го правете възможно по-малко. Има време след края на почивката, в което да качвате снимки и да скролвате. Умът има нужда от покой, от разнообразие и живи контакти. Ще видите какво богатство е това!

Отделете си време за адаптация след почивката.

Голяма грешка е още на следващия ден да отидете на работа. Освен ако нямате друг избор, съветваме ви да не го правите. Стресът за организма и психиката е голям. Човек има нужда от адаптация, заради контрастът между това да сме отпуснати, да не натонармаве ума си и в същото време на работното място сме подложени на напрежение, нужна ни е повече енергия и трябва да сме във форма. Освен това ваканцията носи след себе си и домакински задължения и куп мръсни дрехи. Оставете си няколко дни за да свършите всичко на спокойствие и да си „починете“ от почивката.

Това са няколко малки, но много важни стъпки, за да си осигурим приятна почивка без излишно напрежение. Всичко, което зависи от нас, можем да го направим. Не забравяйте, че дните за лятна почивка са безценни – прекарайте ги по възможно най-добрия начин.


Автор: Димитринка Вълчева

Снимки: Pinterest

11 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page