top of page

Пътешествие през вековете с Гривната

Замисляли ли сте се някога каква история имат нашите бижута и как са се появили в сегашния си вид? Един от аксесоарите, който е актуален по всяко време на годината и за всеки повод, това е... внимание – Гривната! Да, нейната история през вековете е толкова дълга и интересна, че тя е успяла да пропътува много хилядолетия и да се появяви в наши дни върху ръцете (и не само!) на жени, мъже и дори деца.

Първите накити, които човечеството е ползвало са били именно гривните. Нейни изобретатели са шумерите още около 3000 г. пр. Хр. Те са измайсторили гривните като украшение за ръката, а малко по-късно и за глезена. Носени са от жените, които са подчертавали с тях своята красота. Първите гривни са изобретени от обикновено дърво.

Има и сведения, че още от преди шумерите, праисторическите хора са измислили гривната, като са слагали украшения по ръцете си от трева, кожа, зъби на животни и камъчета. Като се имат предвид вярванията на им, най-вероятно гривните за тях са били свързвани с божества и стихии.

Гривната е била и на особена почит в Древен Египет. Носела се е не само от жени, но вече и от мъжете! Само богатите и знатни хора са имали привилегията да носят подобно бижу. Те са били символ на богатство и връзка с отвъдния свят, затова и фараоните са били погребвани със своите накити.

Носенето на гривните от мъже става изключително популярно в Древна Гърция. Гърците са го измислили – не само узото и сиртакито, но носенето на гривни от благороден метал също! Било е модерно да се носят само на дясната ръка и са се съчетавали с тоалетите. Жените също придобиват интерес към това красиво бижу и постепенно започват да го носят, като изработката е била в по-малки размери от тази на мъжете.

Несъмнено в Древна Гърция и Древен Рим гривната процъфтява и претърпява своята необходима еволюция. Като любители на красивото, елините залагат много на детайлите и украшенията, затова не е учудващо как днес спокойно бихме носили модел на гривна или обеци от онова време.

Траките и техните бижута – никой не може да отрече майсторството на траките в изработката на бижута. Все пак за най-старото златно съкровище се смята варненското!

Но какво се случва с бижутата и накитите при тези наши предшественици? През различните епохи, траките са обичали различни накити. Първоначално са ги изработвали от клонки или глина. През Къснобронзовата епоха се е обръщало голямо внимание на колана, огърлиците и обеците, изработени от бронз. През Елинистическия период стават популярни и позлатените накити като венци и пръстени. През 5-3 в. пр. Хр. са особено почитани гривните. Използвани са и от мъже, и от жени. Интересно е, че траките са обичали много спиралните гривни като змии. Харесвано бижу и в наши дни, нали?

Гривните днес – няма такова изобилие от материали, форми и цветове, каквото познаваме в наши дни! Златните и сребърни бижута са традиционни и любими на всички дами, както и класика в подаръците.

Но факт е, че на работното място и в ежедневието, малко от нас могат да си позволят да носят своите скъпи бижута и те се пазят повече за специалните поводи в живота ни. Особена популярност набират гривните от полускъпоценни камъни и това е съвсем разбираемо – те са красиви и удобни за ежедневието, на достъпни цени и могат да се съчетават с всеки тоалет! Гривната е останала любимо украшение не само за дамите, но и за силния пол. Разбира се, моделите за мъжете се различават от дамските. Много харесвани са тези от естествени камъни, подходящи за всеки съвременен мъж. Някои идеи можете да видите тук.

Изключително интересен тренд при дамите е израбоката на гривна от червен конец, в комбинация със злато или така популярните кристали Swarovski . Този тип гривни са съчетание от минало и настояще. Червеият конец е амулет от миналото, когато прадедите ни са се предпазвали от „зли очи“, носейки го на ръката си. Въпреки че не всички днес сме суеверни, не може да се отрече, че това е много удобна за носене ежедневна гривна, от която не бива да се лишаваме. Вместо конец, ние сме избрали практична водоустойчива корда, с която да не се притеснявате за своето бижу. Разгледайте тук нашите предложения!

Ето как гривната е пропътувала и оцеляла през вековете толкова дълго време, за да стигне до нас – тя просто е прекрасно бижу! А ние можем да сме щастливи, че се наслаждаваме на това разнообразие от модели, което е на пазара днес и да изберем най-доброто за себе си и любимите си хора!


Автор: Димитринка Вълчева

Снимки: Дрънкулка, Google, Pinterest

43 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page