top of page
Снимка на автораСофия Нанева

Пролетна умора – не, благодаря!


Познато ли ви е чувството на безпричинна умора и отпадналост, а навън слънцето пече и пролетта се събужда? Навярно се сблъсквате с пролетната умора. Това състояние съвсем не е мит. Много хора я изпитват и въпреки, че няма точна дефиниция и обяснение за това състояние. В най-общи линии се свързва с бързо изморяване, липса на енергия, главоболие, раздразнителност... липса на желание да излезем от леглото и от дома си. Според нас има начин да се справим сами с пролетната умора и да избягаме от нея, преди да ни е сграбчила. Вместо да изпадаме в унило настроение, нека се насладим на първите топли дни и на слънчевите лъчи, които толкова ни липсват!

Бъдете физически активни

Спортът оказва благоприятно въздействие върху живота ни като цяло. За да се чувстваме заредени с енергия, тонус и да се справвяме по-лесно с нервното напрежение, редовните тренировки и физическата активност са от голямо значение. Не е задължително да не излизате от фитнеса, за да го постигнете. Дългите разходки сред природата или половин час домашна тренировка са напълно достатъчни, за да получите прилив на енергия и тонус. Физическите упражнения подобряват кръвообращението и притока на кислород, а това оказва и влияние върху енергийните нива. Чистият въздух също много зарежда организма, така че винаги, когато можете, прекарвайте време навън.

Хранете се правилно

Забравете за тежките и мазни храни, нека да си останат в зимните дни. Полетта е чудесно време да поставим ново начало и да започнем да се храним по-здравословно. Появяват се все повече пресни плодове и зеленчуци на пазара и можем да наблегнем на тях. Осигурете си храна, която е богата на витамини и минерали. Нека закуската да е най-калорична от цялото ви меню, а вечерята лека и лесно усвоима. Тежките храни тормозят организма допълнително за преработката им, което допринася за това да се чувстваме уморени и отпаднали. Освободете се от токсините, пийте много течности и специално обърнете внимание на водата. Хидратирайте тялото си и това ще ви даде допълнителна енергия.

Отделяйте време за хобитата си

За да се чувстваме добре е нужно да сме удовлетворени и отпочинали. Когато се почувствате претоварени и уморени, поспрете и отделете време за себе си. Отделете си минути за любимото си хоби - за това да се погрижите за кожата си, външния си вид, да послушате приятна музика или да почетете книга сред природата. Важното е да правите нещо, което ви дава заряд и ви кара да се отпуснете.

Осигурете си качествен нощен сън

Когато сме си осигурили достатъчно часове пълноценен нощен сън, това обезателно повлиява върху настроението ни през деня. Понякога е добре да казваме „не“ на допълнителните задачи, които ни възлагат на работа или ни чакат в домакинството. Светът няма да свърши, ако отложим някоя не толкова спешна задача. По-добре да се събудите по-рано сутринта и да започнете деня си пълноценно, отколкото да будувате до късно през нощта, уморени и изнервени от многото задачи. Създайте си приятна атмосфера в спалнята –плътни завеси, завивки от естествени и меки материи, тишина и липса на електронни устройства.

Грижата за себе си започва от самите нас. Радвайте се на пролетта и на живота, който се заражда през този сезон. Забележете как всичко се събужда с нови сили. Поемете въздух и вземете живота си в свои ръце. Пролетната умора не е заболяване, а състояние, което можем да овладеем и да си помогнем като се грижим за себе си и подобряваме навиците си. Опитайте да следвате тези лесни стъпки и ще намирате енергия и мотивация в ежедневието си.


Автор: Димитринка Вълчева

Снимки: Envato.com

41 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page