top of page

Подай ми кафето! (Част I)

Актуализирано: 16.06.2019 г.
Ако ни следите редовно в социалните мрежи, то със сигурност знаете, че екипът ни е огромен почитател на кафето. Навсякъде, по всяко време и във всякакви количества :D Затова не е нужно и да се чудите откъде е дошло вдъхновението за имената на две от най-харесваните ни ръчно изработени гривни - "Give Me My Coffe" и "Give Me My Latte".

Има много легенди относно това как е открито кафето, включително и тази, която гласи, че през 9 век етиопският пастир Калид, забелязал че козите му ядат листа и плодове от определен вид храст и ставали доста игриви, дори и нощем. Той също опитал от плодовете и сам почувствал необикновен прилив на сили и добро настроение. Всъщност днес няма да си говорим за историята на ароматната течност, а за нейните превълплъщения. В наши дни те са твърде много и разнообразни, затова ще ги разделим в две статии.


Еспресо


Еспресото се приготвя чрез прекарването на пара под високо налягане през изпечено и смляно кафе. Обикновено се сервира в чаша от 60 мл. В Италия ще ви напълнят чашката около 2/3 или около 30 — 40 мл. У нас под нормално еспресо се разбира 50 — 60 мл.Американо


Американото представлява шот еспресо, в който се долива топла вода. Така имаме по-голямо количество, което обаче е по-слабо и е подходящо за почитателите на не толкова силната напитка. Предполага се, че името идва от хумористичната заигравка с американците, които разреждали еспресо си, когато за първи път то започва да придобива популярност в Америка.

Ристрето (късо кафе)


Количеството му обикновено е около 30 мл, но ако сте в Италия ще ви сервират дори и по-малко. Напитката е силна и ароматна, а любопитен факт е, че времето за приготвяне е само 18 секунди. Това го прави богато по съдържание на етерични масла, заради което вкусът му е особено отличителен.

Лунго (дълго кафе)Лунгото е еспресо приготвено с повече вода преминала през кафето. Обикновено е около 80 — 90 мл. Трябва да знаем, че дългото кафе е по-леко, но по-горчиво, защото допълнителната гореща вода, преминаваща през смляното кафе извлича компоненти, които обикновено остават неразтворени.Капучино


Капучиното безспорно е една от най-популярните напитки с кафе, които се предлагат във всеки бар, кафене и ресторант. Основните съставки са еспресо, мляко и пяна от разбито мляко. Общото количество обикновено е около 150 мл и може да се сервира поръсено с неподсладено какао на прах, ситно настърган тъмен шоколад или канела според предпочитанията на клиента.

А с добавени няколко кубчета лед, то става перфектната ободрителна напитка за летните дни.
Лате