top of page
Снимка на автораСофия Нанева

Любимите плажове – дестинация №1 през лятото


Август месец е и несъмнено е време за море и забавления. Всеки има различна представа за перфектната лятна почивка, но едва ли има някой, който би отрекъл връзката между лято и плаж. Жадуваме за тези два-три месеца от годината, в които ще можем да усетим парещия през деня пясък на крайбрежието и приятния му хлад нощем; прохладата, която носят морските вълни и чувството за свобода, което ни дават! А замисляли ли сте се кога човечеството е започнало да използва морския бряг като място за отдих и релакс?

Ще ви върнем малко назад в историята, за да ви споделим, че плажовете не са били винаги това, което са днес. Да, точно така. Дълго време плажът и морето са изглеждали страховити за хората и те са ги избягвали. Крайбрежието е синоним на пустош и опасност още от Древността, та чак до 18 век. Какво се е случило тогава? Плажът си е едно изцяло „европейско“ откритие, което се е появило с възхода на индустриалното общество. Европейският елит постепенно започва да открива лечебните свойства на морския въздух, на водата и плуването в нея. Първоначално плажуващите са хора, които се лекуват или искат да се предпазят от появата на различни болести. Постепенно обаче започнали да откриват удоволствието от разходките и самото плажуване, и то се превръща в приятен начин да избягат за малко от ежедневието си. Първият морски курорт се оказва на източния бряг на Англия в малкото градче Скарбъроу. От снимките може да се убедите, че там плаж има и до ден днешен!

В наши дни почти всеки жадува за безкраен пясък и кристално синьо море. Светът е пълен с прекрасни райски кътчета, за които си мечтаем. Но знаете ли, че ние сме богати с нашето Черноморие дори повече, отколкото предполагаме? Въпреки застрояването и замърсяването в последните години, в страната ни все още има чудни плажни ивици, на които си струва да се насладим! За всеки вкус се предлага по нещо – от диви и девствени плажове до луксозни петзвезни хотели. Днес ще се спрем на няколко недокоснати плажове в България , на които да се насладите това лято:

Алепу – eдин от най-красивите плажове на южното черноморието, в близост до Созопол(около 6,6 км.).

Аркутино – Плаж, който си заслужава да бъде посетен. Намира се до устието на р. Ропотамо.От там се разкрива гледка към остров Свети Тома – единственото място с диворастящи кактуси в България. Плажът е посещаван предимно от нудисти.

Дарданелите – плаж край с. Варвара. Въпреки че е с малка плажна ивица, мястото е много красиво и известно на гмуркачите. Сливането на Странджа планина с Черно море прави този плаж още по-красив.

Синеморец – Разбира се, не може да не споменем плажa на Синеморец. Любителите на девствените плажове могат да посетят слабо известния на туристите плаж Липите. Той е заобиколен от гора и е малко посещаван.


Иракли – Прекрасна 3-километрова плажна ивица, разделяна от река Вая. Плажовете са широки, чисти и с девствен бял пясък.

Местата за отдих на родното Черноморие не се изчерпват само с тези плажове, но днес се спряхме на тях, защото са от дестинациите, които са непопулярни и си струва да бъдат включени във вашия план за летуване.Където и да сте решили да прекарате това лято, то нашият съвет е само да му се насладите максимално. Независимо къде сте, намерете това, което ви прави щастливи и си създайте спомени, с които лятото да бъде незабравимо!


Автор: Димитринка Вълчева

Снимки: Google

44 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Kommentarer


bottom of page