top of page
Снимка на автораСофия Нанева

В добро настроение всеки ден – напълно възможно!


Случвало ли ви се е да изпаднете в мрачно настроение, когато всичко и всеки ви дразни? А имали ли сте период от живота, в който нещата сякаш потъват в скучна рутина и нищо вълнуващо не се случва с вас? Едва ли има човек, когото не го е сполетявало нещо подобно. Когато еднообразието ни превземе, често се случва да губим емоционалния си заряд и тръпката за живот. Но знаете ли, че всъщност нашата нагласа и действията, които предприемаме, са тази невидима сила, която може да промени нещата? Създайте си кратки ежедневни ритуали за щастие, които ще ви осигурят усмивка и позитивизъм. Ето и нашите идеи:

Смей се много и без ограничение!

Смехът е лекарство номер 1 срещу депресия и лошо настроение. Сигурно си мислите: „А как да се смея, когато не ми е особено весело?“. Отговорът е, че трябва да се опитвате да давате усмивки, дори да не ви се иска. Всеки се събужда и се поглежда в огледалото рано сутрин. Вместо сънено и кисело изражение, подарете си собствената усмивка в огледалото. Може в началото да се чувствате странно от упражнението, но постепенно ще свикнете и това ще се превърне в един прекрасен навик! Правете го и към хората, с които общувате. Подбирайте приятни хора, които да ви разсмиват, гледайте филми и предавания, които да ви карат да се засмеете. Ако сте засипани с негативни преживявания, опитвайте се да погледнете на тях по хумористичен начин. Един истински смях за деня произвежда ендорфини в тялоно ни, които намаляват депресията и помагат за пълноценния сън.

Опитвай нещо ново всеки ден

Е, трудно е всеки ден да правим нещо различно и да имаме вълнуващи изживявания, но дори и когато променим един малък елемент, това оказва положително въздействие върху състоянито ни. Може да опитате да си приготвите нещо различно за закуска, да минете по нов маршрут, да си купите нещо, което ще ви зарадва, макар и да е дребно. Чувството за промяна и новите вкусове стимулират желанието за живот!

Изглеждай добре, дори да нямаш време!

Често нямаме време за това да се погрижим за себе си. А не се ли чувстваме красиви и със самочувствие, това се отразява обезателно и на нашия светоглед. Ако наистина нямате време за красив грим и прическа, винаги прибягвайте до трикове, които за 10-15 мин. ще ви приведат в безупречен вид! Например ако сте пропуснали маникюра, просто оформете плочката с пила и нанесете безцветен топ лак за блясък. Когато косата ви не е в най-добрия си вид, направете си небрежен кок – той винаги е актуален и секси. Винаги носете в дамската си чанта спирала, гланц за устни и руж. С помощта на тези продукти може да добиете свеж вид навсякъде!

Събуждайте се 15 минути по-рано

Вярно е, че човек има нужда от сън и често си мислим, че проблемите ни с настроението идват от недоспиване, но знаете ли колко повече стрес получаваме, ставайки в последния момент? Само 15 минутки по-рано и всичко ще ви изглежда по-хубаво! Ще имате време да изпиете кафето си на спокойстие, да се погрижите за външния си вид или най-малкото - да послушате приятна музика за събуждане! Ето как денят може да започне с усмивка!

Направи си „буркан на щастието“

И все пак има дни, в които искаме или не, лошото настроение ни превзема. Тогава на помощ може да дойде Бурканът на щастието. Всеки може сам да си направи такъв. Идеята идва от Ирландия, където един жител на Дъблин е подарил такъв на прияталката си за Коледа. Бурканът е пълен с 365 старателно сгънати листчета и всяко от тях носи някакво хубаво пожелание, позитивна мисъл или мил спомен. Когато сте унили, отворете буркана и си изтеглете листче с послание. Това ще ви усмихне и повдигне настроението ви, дори да е за малко!

Аромати на щастието

Лечебната сила на ароматите също не е неизвестна!. Те въдействат върху центровете на мозъка и дори психолозите твърдят, че имат връзка с отдавна забравени спомени, скрити дълбоко в паметта ни. Чрез ароматите си припомняме щастливите мигове и приятни спомени. Ако обичате етеричните масла, може да си направите ароматна вана или да се отдадете на масаж с масла, които успокояват сетивата. Лимонът и лавандулата успешно освобождават от стреса и премахват нервното напрежение.

За да сме щастливи и в добро настроение, не е нужно да се случва постоянно нещо грандиозно. Колкото и банално да звучи, щастието е в малките неща! Сами можем да подобрим живота и настроението си и то с много прости и приятни занимания, които да ни изведат от отегчението. Вярваме, че има много други начини, които да ви накарат да се чувствате щастливи – просто намерете своя и го следвайте.


Автор: Димитринка Вълчева

Снимки: Pinterest

38 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page