top of page

Седмична доза вдъхновение: Диадемата - безсмъртният аксесоар

Едва ли има дама, която да не знае все още кой е най-тренди аксесоарът за коса този сезон – безсмъртната диадема! Защо безсмъртна ли? Тя е властвала в света на модата от хилядолетия насам и няма намерение да се оттегля.


Не сте се замисяли вероятно, но знаете ли, че диадемата се е появила още в Древна Гърция? Първоначалният ѝ вариант е бил под формата на лаврови венци, с които са окичвали мъжете. В същото време заможните и високопоставени жени са носели диадеми, изработени от злато и скъпоценни камъни, които да показват знатното им положение.

Истинският триумф и популярност на диадемата започва през 20-те години на XX век , благодарение на френските икони на модата Коко Шанел и Пол Поаре. И двамата черпят вдъхновение от магичния Ориент и залагат на по-освободения и ефирен стайлинг. В началото диадемата е по-скоро тюрбан, който постепенно придобива формата на познатата ни днес лента за коса. Коко Шанел украсява своите диадеми с изящни камъни и дори самата тя е носила такива!


По време на Втората световна война диадемата придобива нов привкус. Жените в оръжейното производство са носели червени шалчета около главите си и това е присъствието на този аксесоар за коса при жените от този тъмен период. След войната тя пак става бляскава и очарователна. Прекрасната Одри Хепбърн е била ревностна почитателка на прическата, оформена с диадема.


Десетилетия по-късно да не забравяме и Лейди Даяна, която превръща носенето на диадема в нарицателно за стил, красота и изящество.

Днес тя отново е в своя триумф - под формата на небрежна лента от плат за ежедневието, част от стилната визия на важно събитие или незаменим аксесоар в сватбения ви ден!

Как да не обичаме диадемите – те са прекрасно решение, когато искаме да направим нещо с косата си, а не знаем какво или нямаме достатъчно време. Ето няколко идеи как да съчетаете диадема с различни визии:


Спортна визия


Тънките диадеми, които прибират непослушните кичури назад са прекрасно допълнение към спортната ви визия. Удобно, практично и модерно решение!


Стил и красота

Диадемите с камъни са чудесни, когато искате да съберете всички погледи и да блестите. Много абитуриентки и булки избират именно тях за своите празнични прически и резултатът е „Уау!“ При такъв тип диадема не е нужно да добавяте обеци или колие, тъй каато самата диадема е акцентът на излъчването ви.





Закачливо и небрежно

Диадема от плат с възел. Това е подходящата за всеки ден диадема, която ще ви придаде чар, непретенциозност и женственост. Разбира се, че може да се съчетае лясно със свежи и деликатни гривни за ръка или глезен, което е повече от перфектно за настоящия летен сезон!


Класика в жанра

Изчистената диадема е перфектна за всеки повод. С нея прибирате косата си, а в същото време е подходяща за всеки тоалет, открива лицето ви и така може да акцентирате на своя перфектен грим, а защо не и на бижута? Обеците „Goldren Drops", които са с кристали Swarovski, са едно много добро решение за елегантна визия.


Е, диадемата безспорно се е завърнала в света на модата с нови сили и набира все повече скорост! Възползвайте се от този удобен и красив аксесоар не само за купона в петък вечер, но и за разходка през деня в парка или за поредната служебна среща. Ние вече се влюбихме в диадемата, а вие?

Автор: Димитринка Вълчева

Снимки: Pinterest

39 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page