top of page

Рецепти с ТИКВА! Изкушения за сетивата през есента

Време е да се поглезим със символа на есенните месеци и както вече се досещате,това е тиквата! Този зеленчук е изключително полезен и с уникален вкус. Историята на тиквата започва около преди 5000 години в далечно Перу, а индианците са първите хора, които са се занимавали с отглеждане и развъждане на тикви.

Сега да обърнем внимание и на полезната страна на нещата – тиквата е богата на калий и фосфор, калций, желязо, мед. Освен това, има високо съдържание на витамин С и каротин – така че ползите от консумацията й за имунната система и здравето са големи! Тиквата е богата и на витамини B1, B2 и PP. Освен самата тиква, нейните семки също са изключително полезни! Съдържат много масла и белтъчини, необходими за здравето на костите, черния дроб, важни за кръвотворенето.

Вече ни липсват летните плодове и зеленчуци, но това не означава, че през есента няма такива. Предлагаме ви, преди да прибегнете към лакомствата от супермаркета, да погледнете нашите рецепти за сладки изкушения от тиква. Освен много вкусни, те са и здравословни.

Чия пудинг с тиква

За целта е нужно първо да си имате печена тиква. Намачкайте печената тиква с вилица на пюре. Прибавете към нея меда(1-2 супени лъжици), канела, джинджифил на прах и индийско орехче. Разбъркайте всичко добре.Към тази смес добавете прясно мляко и семена чия и оставете за час, докато чията набъбне.След това добавете още няколко кубчета печена тиква и се насладете на вкусния пудинг.

Сладкиш с тиква и кокосово брашно

Отнема малко повече време за приготвяне, но резултатът си струва. Ето и какво ви е необходимо:

  • 4 яйца

  • 200г крема сирене

  • 1 с.л. мед

  • 2 с.л. захар

  • 1 ванилия

  • 1ч.л. бакпулвер

  • 4 с.л. кокосово брашно

  • 400 г.тиква

  • 1ч.ч вода

  • 1 щипка канела

Приготвяне: Разбиваме яйцата и захарта с миксер. Добавяме крема сиренето, солта, ванилията и бакпулвера. Разбъркваме, добавяме кокосовото брашно и отново разбиваме.

Изсипваме сместа за тиквения сладкиш в тавичка, покрита с хартия за печене. Печем на 180 градуса около 25 минути. Оставяме изпечения блат да се охлади.Нарязваме тиквата на кубчета и я сипваме в тенджера. Добавяме водата и кипваме. Задушаваме до сгъстяване и добавяме меда и канелата.Разбъркваме и отместваме от котлона. Оставяме сместа да се охлади и я разпределяме върху блата. Готовия сласкиш се оставя да почине 3-4 часа в хладилник.

Тиква с ориз

Странно звучи, но не го пренебрегвайте! Напомня за класическата рецепта за мляко с ориз, но е доста по-различно на приготвяне и вкус. Първо варите 1 ч.ч. ориз с 2 ч.ч. вода до полуготовност. Изчистете тиквата от семето и я нарежете на кубчета. В тавичка нареждате тиквата, отгоре посипвате с ориза. Поръсете с мед, захар или друг подсладител по желание. Разбъркайте внимателно. Затоплете около 700 мл.прясно мляко и разтопете в него 2 с.л. мед. Залейте с него тавичката и добавете парченца масло. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 мин.

Освен класическата печена тиква с мед и орехи, ето, че има още много интересни рецепти, които си струва да опитаме през есента. Ако обичате да експериментирате в кухнята, не се колебайте да включите и любимата тиква!


Автор: Димитринка Вълчева

Снимки: Pinterest

26 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page