top of page

Подай ми кафето! (Част II)




В предишната статия си говорихме за ширко разпространените напитки с кафе, голяма част от които вероятно всеки от нас е опитвал. А днес, както ви обещахме, ще допълним с някои по-нетрадиционни видове кафе-специалитети.



Макиато



Името на този вид буквално означава "маркирано с мляко". При класическата рецепта то представлява късо еспресо с добавена една лъжичка разбито на фина пяна мляко. В момента могат да се срещнат и доста разновиности, като например т.нар. Лате Макиато. Прилича много на Латето, споменато в предната ни статия, но характерното тук е, че първо се слага млякото в чашата, а след това се долива кафе.



Мокачино




Тази напитка със сигурност е измислена за феновете на шоколада и сладкото. Мокачиното представлява еспресо с шоколадов сироп или какао на прах с мляко, разбито на фина пяна. Върху него се допавя бита сметана, която по желание може да бъде залята със сироп или украсена с шоколадови стърготини.



Турско кафе



По всяка вероятно сте го опитвали, ако сте посещавали южната ни съседка Турция, където то е на серизна почит. На някои места го наричат още "източно кафе".

Съставките са млянo ĸaфe, вoдa и зaxap, а за приготвянето му се ползва джезве. Особеното е, че при варенето, напитката трябва да кипне поне два пъти, което дава богатата ѝ пяна. Поднася се в малка чашка, тъй като се отличава c ocoбeн интeнзитeт. Към него обикновено се сервира и чаша студена вода. Любопитно е, че според някои вярвания по утайката, която се събира на дъното на чашата, може да се гадае и да се предрече бъдещето на този, който го е изпил. :)





Кафе, комбинирано с алкохол




Добавянето на алкохол в кафето е широко разпространено по цял свят. Такова например е Ирландското кафе, чиито съставки са 80 мл черно кафе, 40 мл ирландско уиски, 30 мл бита сметана и 1 чаена лъжичка захар. В Италия се предлага популярното caffè corretto или espresso corretto. Към него се добавя уиски или някакъв вид ликьор. Кафе Амарето се прави с ликьор Амарето, а Cafe Royale e съставено от бренди, кафе и сметана. Плюсът на тези напитки е, че с тях може да се импровизира и да развихрим въображението си, ако искаме да изненадаме гостите си.


Както бяхме споменали, екипът на Дрънкулка е почитател на кафето и неговите разновидности. Сега вече със сигурност не е останала и капка съмнение у вас защо два от нашите модели ръчно изработени бижута носят в имената си думичката "coffee"! :) Ако тази и предната ни статия са били интересни за вас, ще се радваме да ги споделите с ваши приятели!






22 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page