top of page

Очната линия или кошмарът на всяка жена

Актуализирано: 13.09.2019 г.

"Never ask a girl with winged eyeliner why she's late!" е казал някой мъдър човек.


Без да преувеличаваме, трябва да признаем, че очната линия е може би компонент в грима, който е един от най-трудните за овладяване. Тя е прецизност, съвършенство, техника и би могла да промени до неузнаваемост външния ни вид.

За добро или лошо всички имаме поне по един случай, в който сме прекарали безкрайни часове в нанасяне и триене, ядосване и захвърляне на четчицата :)

Истината според нас е, че овладяването на техниката е въпрос на време и много опити. Затова днес в статията сме ви подготвли няколко идеи как да превърнем кошмара в не чак толкова мъчително занимание.


1. Изберете вид очна линия, който ще ви бъде най-удобен за работа.



На пазара съществуват три вида очна линия - течна, гел и под формата на писалка. Съветът ни е да експериментирате и да прецените кой от тях пасва най-добре на вашите умения. Течната очна линия изисква отлична прецизност. Всяко трепване на ръката би могло да развали желания реазултат, но пък с нея най-лесно се постигат фини линии. Гел-линията се нанася с отделна четчица и е по-суха, което дава възможност за по-лесно боравене с продукта. Недостатък е, че често се случва да изсъхне в бурканчето преди да сме успели да я изразходим. Най-удобни за хващане с ръка може би са писалките, които можем да намерим на пазара с различни по вид и размер накрайници. Минусът при тях е, че често свършват бързо и се налага да ги подновяваме.


2. Определете формата на окото си и стила, който ще ви подхожда най-много.



Както вече споменахме, очната линия би могла да промени доста външния ни вид, дори да създаде илюзията, че имаме по-големи очи. Много е важно да прецените кой вид ще пасне най-добре на излъчването ви. Тя може да бъде едновременно елегантна, дръзка или ненатрапчива. Всичко зависи от начина на нансяне, който изберете. Гримьорите например често използват трика с издължената опашчица, за да създадат "котешки" поглед в драматичните визии, които пресъздават. Имайте предвид, че на малки очи не отива дебела очна линия, но пък големите клепачи позволяват по-плътна такава.


3. Търпение, търпение и пак търпение!



Съветваме ви да предвидите едни допълнителни 10 мин. към времето си за гримиране, тъй като е напълно възможно да не бъдете удовлетворени от крайния резултат. Възможно е опитът да приключи в стил "очи на панда", но това не бива да ви отчайва в никакъв случай! Нанасянето на очна линия несъмнено изисква да бъдете търпеливи, но също така и да имате стабилна ръка. Ако вече сте изпили две кафета и китката ви не желае да ви се подчинява, то използвайте повърхността на масата, бюрото или тоалетката, на която се гримирате, за да опрете лакът и така да си осигурите стабилност и чисти линии.


4. Emergency kit или спасяващи положението пособия.



Понякога е по-лесно да поправим, отколкото да се справим перфектно от първия път. Някои бюти влогъри препоръчват нанасянето на очната линия да стане преди поставянето на базата на лицето и най-вече да няма нанесен коректор в зоната на очите или основа за сенки. Ако сте начинаещи в гримирането или конкретно в работата с този продукт, бъдете подготвени с тампонче за уши и мицеларна вода. Дори и да сте изкривили линията на едното око или да сте сложили повече продукт, веднага можете да коригирате това с тампонче напоено в дегримьор, мокра кърпичка или дори салфетка.


Разбира се, само на думи звучи може би по-лесно, отколкото е. В Интернет има изобилие от видеа и снимки по темата, но ние ви предлагаме да обърнете внимание на грим-урока на страхотната Дени, чиито снимки вече сте видели по-горе на този линк https://www.youtube.com/watch?v=l55V-PAxkIE&t=116s , който според нас ще ви бъде много полезен. :)



68 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page