top of page

Негово величество коктейлът!


Днес сме ви приготвили малко по-различно и свежо четиво! Ще поговорим за едно от нещата, без които лятото не върви – коктейл, разбира се! Може би всеки си представя коктейлa като леко, изцяло женско питие, което освежава летните нощи. Да, ще се съгласим с това, но не винаги е било точно така.


Началото на коктейлите е поставено преди около 200 години в Америка. За първи път за коктейл се споменава в нюйоркското издание „The balance” от 1802г. Там коктейлът е определен като „стимулираща напитка, съставена от силни алкохоли, захар и горчиви настойки.“ Е, това вече не звучи толкова „дамско“ нали? Някои смятат за първообраз на коктейла английския пунш, пренесен от Индия през XVIII в. От онова време е известна следната рецепта: В подходящ съд се смесват 1200 бутилки ром, 1200 бутилки вино, 400 л гореща вода, 500 кг захар, сокът от 1600 лимона и подправки. Човек в малка лодка от слонова кост плува отгоре и разбърква пунша със специално весло. Празникът на англичаните в Индия завършва, когато поканените 600 гости изпият всичко.


Независимо кога и как е създаден първият коктейл и кой го е измислил, то ние съвременните хора, определено сме му благодарни! Днес има толкова рецепти за коктейли, на които можем да се насладим, както на бара, така и да си приготвим удома! Екзотиката на коктейлите не е само в смесването на съставките, но и в измислянето на ефектни имена. Известни са названия като „Меча лапа“, „Ударът на плантатора“, „Дълъг крив нож“, „Секс на плажа“ и много други.

Ето и няколко идеи за лесни коктейли, които можете да си приготвите без големи усилия у дома или на вилата, когато се събирате с приятели или просто релаксирате сами.


Коктейл с мента и диня

Идеален е за горещите летни дни и ще ви зареди със свежест.

Продукти: Пюре от диня, ментови листа, бяло вино, тънки парченца диня за украса.

Приготвяне: Смесете динята и виното в шейкъра или разбъркайте добре в широка кана, ако количеството е по-голямо. Сипете в чаша и добавете ментовите листа и парченцата диня.

За любителите на безалкохолните коктейли, може да заместите виното със сайдер или сода и така да се превърне в подходящо питие за всяко време от деня.



Мохито с грейпфрут


Kласически коктейл с лятно настроение!

Продукти: Тънко нарязани грейпфрути и лимони, мента, захар, ром, лимонов сок, газирана вода.

Приготвяне: Смесете малка част от лимоновия сок, ментата и захарта в чаша или кана. Разбъркайте добре сместа, за да може ментовият вкус да изпъкне, а захарта да се разтопи. Изцедете лимоните и грейпфрутите, като добавите към тях рома. Разбъркайте всичко заедно и към готовия коктейл добавете сода и лед. Украсете чашата с парченца грейпфрут или лимон.

За безалкохолен вариант просто не прибавяйте ром и ще се получи много приятна лимонада!


Цитрусова сангрия


Сетихте се за Испания, нали? Ето един коктейл, който ще ви пренесе точно там.

Продукти: Шардоне (или друго бяло вино), ситно нарязани пресни ягоди, лимонови резенчета, резенчета грейпфрут, газирана вода, лед.

Приготвяне: Поставете ягодите и резенчетата от лимон и грейпфрут в голяма кана. Полейте плодовете с бялото вино, разбъркайте добре и оставете сместа да престои една нощ в хладилника. Преди сервиране добавете към сангрията лед и газирана вода.

Ако не желаете алкохол, заместете го с повече сода!

Надяваме се да сме допринесли да доброто ви настроение и вече да обмисляте коктейл, който да си забъркате или да отскочите до някой бар и да си поръчате такъв! Безалкохолен или не, коктейлът е глътка свежест през горещото лято и си струва да му се насладим! И както се казва в рекламите - консумирайте с удоволствие и мярка!


Автор: Димитринка Вълчева

Снимки: Pinterest

25 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page