top of page

Методът „Hygge“ или как да прегърнем комфорта и да се насладим максимално на мразовитите зимни дни

Актуализирано: 13.11.2018 г.

Освен ако не сте запален любител на зимните спортове и снега, то преминаването през най-студения и мрачен сезон за вас също е сериозно изпитание. Нека си признаем, че повечето от нас асоциират зимата с душевен дискомфорт, причинен от: минусовите температури, бума на вируси, честите посещения до аптеката и личния лекар, дефицита на слънчева светлина, по-кратките дни и по-дълги нощи и т.н. Всички тези фактори неминуемо влияят на настроението ни, отразяват се на работоспособността и дори рефлектират върху отношенията ни с околните.


За тези от вас, които предпочтат сърфа пред сноуборда и лазурните плажове пред ски пистите, днес сме подготвили няколко трика за по-приятно и безболезнено преминаване през зимния сезон. В основата им е залегнал така популярният в Дания и Норвегия термин „hygge”, чрез който най-обобщено се изразява чувство на радост, задоволство, уют и комфорт, отнесени към настоящия момент. Тази дума според скандинавските народи смислово синтезира насладата от хубавите преживявания и приятни мигове в живота. Как да превърнем „hygge” в лична философия и да го приложим в конкретни ситуации? Възможно ли е не само да преминем по-лесно през неприятен за нас период, а и да извлечем позитивното от него, или дори да се насладим на процеса? Всъщност да! Ето как!


  • Погрижете се за здравето си

Всеки организъм се нуждае от индивидуална „терапия“ за стимулиране на тонуса и доброто си физическо състояние.

Медитирайте, спете достатъчно (без да прекалявате), хранете се здравословно и приемайте повече витамини - най-вече витамин D, който е особено дефицитен през зимния сезон. Открийте вашата лична магическа формула за здравословен живот и я прилагайте ежедневно, защото от отличното ви физическо здраве до огромна степен зависи и психическото такова.

  • Спортувайте повече

Стремете се да поддържате формата си и да се движите повече.

Това ще стимулира генерирането и отделянето на повече от т.нар. „хормони на щастието“ (допамин, серотонин и окситоцин) в организма ви. Фитнес, танци, йога или джогинг – без значение е какво ще изберете. Достатъчно е само да бъдте ентусиазирани и най-вече дисциплинирани, а резултатите със сигурност не след дълго ще бъдат налице.


  • ·Отдайте се на ново хоби

Както всички знаем, през зимата сме принудени да прекарваме доста време у дома, тъй като срещите с приятели навън и дългите разходки са далеч по-приятни през слънчевите дни. Това обаче не бива да ни кара да се чувстваме ограничени.


В такива момемнти е хубаво да преместим фокуса си върху друг тип любими занимания. А какво по-зареждащо от едно ново хоби, на което да се посветим в мрачния и дълъг зимен следобед? Пишете, рисувайте, плетете, творете или научете чужд език – опциите са безкрайни! И не забравяйте, че всяка градивна дейност, която практикувате, ви обогатява с ценни знания и умения.


  • ·Четете повече книги

Според проучване от 2009 г., проведено в един от водещите университети в щата Мериленд /

САЩ/, има една осовна прилика между най-щастливите хора по света и тя е афинитетът им към книгите. Или иначе казано – щастливите хора четат книги, а нещастните гледат

телевизия. В този ред на мисли: направете си сиписък с няколко книги, които отдавна ви се иска да прочетете, но не намирате време, сдобийте се с тях и използвайте всеки удобен момент, за да им се насладите. Независимо дали са в графа „световна класика“, приключенски романи, фантастика или дори готварски книги – със сигурност те ще ви помогнат да се преборите със зимната меланхолия.


  • · Подарете си освежаваща шопинг терапия

Факт е, че щастието не се купува с пари, но пък един дълъг шопинг тур със сигурност ще излекува стреса, ще разсее печалните облаци и ще предизвика усмивка на лицето ви. Защо не?

Чифт елегантни зимни ботуши, нова чанта или онова страхотно палто, на което сте хвърлили око от известно време, са само част от елементите, с които може да внесете шикозен живителен полъх в посърналия ви зимен гардероб. И не само... Подновете традиционната коледна украса с нови орнаменти, лампички и гирлянди, които ще осветят и сгреят дома ви с ново очарование. А и коледните подаръци за любимите хора са си изцяло ваше задължение. Ако не сте особено креативни, разгледайте новата ни колекция от прелестни гривни, за да се сдобиете със страхотни идеи.


  • · Гмурнете се смело в „La Dolce Vita“

Ако студът ви потиска и натъжава, а носталгията по лятото е по-силна от празничната коледна еуфория, то направете като датчаните – прегърнете понятието „hygge”, което „облича“ в една обща семантична обвивка думите: уют, комфорт и блаженство. Обгърнете се в топло пухкаво одеяло, заровете се в куп меки възглавници и се насладете се на приятния пукот, долитащ от пламтящата камина, с чаша горещ шоколад в ръка.


А защо не поканите приятели вкъщи, за да си сготвите нещо вкусно или да изгледате заедно

някоя щура и забавна комедия? Понякога щастието е повече въпрос на лична инициатива, отколкото на външни обстоятелства. Постройте съзнанието си с дебели стени, които да изолират негативизма, но предвидете широки прозорци и врати, които да се отварят гостоприемно за всяка щастлива мисъл!


  • · Правете смели планове за бъдещето

И тъй като 2018-та г. е почти към своя край, съветваме ви да си направите списък с идеи, планове, задачи или мечти, които да реализирате през идната 2019-та.

Нищо не е по-мотивиращо и зареждащо от проектирането на едно слънчево и светло бъдеще точно тогава, когато небето е най-сиво. Нищо не действа по-стимулиращо и енергизиращо от това да знаеш, че има какво да очакваш, на какво да се надяваш, за какво да работиш и кауза, на която да се посветиш. Затова мечтайте смело и работете усилено!


А небето - то съвсем скоро пак ще бъде ясно и синьо, за да му се любуваме с още по-признателни, удовлетворени и удивени очи.

57 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page