top of page

Как да разчетем езика на тялото и да общуваме с лекота

Актуализирано: 26.07.2021 г.

Общуването е толкова важно в ежедневието ни, колкото всяка друга дейност, която извършваме. На някои хора общуането им се отдава с лекота, а други са по-затворени и им е необходимо време, за да се отпуснат и да намерят начин за комуникиране с отсрещния човек. Истината е, че общуването си е цяло изкуство и добрата новина е, че никога не е късно да се научим. И както във всяка друга област, можем да станем добри, ако свържем теорията с практиката. Какво имаме предвид?

Има си някои тънкости, които трябва да научим на теория. Може да ги наречем хитринки, които биха ни помогнали да сме харесвани и успешни в сферата, в която желаем. Езикът на тялото е една от тези тънкости, които са в наша полза при разговор. А когато започнем и да прилагаме наученото на практика и да се упражняваме ежедневно, резултатие ще бъдат на лице!

Особено важно е да бъдете добър събеседник и да умеете да изслушвате. Разбира се, всеки обича да се чувства важен и смята, че неговият живот е на първо място, но за да не отегчаваме хората, необходимо е да има баланс. Първо, оставете другите да говорят. Проявявайте интерес към това, което ви разказват. Включвавйте се с въпроси по темата, което ще накара човекът да се чувства значим.

Усмихвайте си. Едва след това говорете и за себе си. Не демонстрирайте превъзходство и не изтъквайте в никакъв случай, че вие сте по-добри в нещо.

Ако искате да избегнете споровете, не бъдете краен инат и допуснете, че е възможно и вие да грешите. В случай, че сте напълно убедени в правотата си, опитайте се да излезете от ситуацията, като не задълбавате, а посочите, че е вероятно да сте в грешка и не е от такова значение кой е прав. Сменете темата.

Правете малки жестове от сърце! За да спечелите приятели и да изградите добри взаимоотношения, малките жестове са от изключително значение. Дали ще направите малък подарък, ще дадете книга на заем или ще поздравите човека по повод личния му празник, тези неща се помнят дълго и оставят траен отпечатък. Съзнанието на повечето хора е устроено така, че запаметява тези жестове и изпитва нужда да отвърне подобаващо при следваща възможност. Така се градят приятелства и взаимоотношения.

Не бъдете подвластни на емоциите си, особено на негативните! Когато нещо ви подразни и искате да избухнете, просто замълчете и си поемете дъх. Пребройте до 10 на ум и нещата вече ще изглеждат по друг начин. Да си го признаем – никой не обича да му повишават тон и да му правят забележка. Ако се поддадете на раздразнението, много е вероятно да създадете напрежение между вас и партньор. След като афектът отмине, усмихнете се и предложете да поговорите по тема, която знаете, че ще е интересна и за двете страни.

Как да разчетем езика на тялото?

Дори и без да говорим, можем да оставим впечатление у другите само чрез своите жестове и действия. Езикът на тялото е универсален и дори да не сме го изучили, подсъзнателно разчитаме думите му. А представете си от каква полза би могъл да ни бъде, ако го овладеем!

Ръце

Несъмнено, когато общуваме, постоянно движим ръцете си и правим жестове с тях. Кръстосаните ръце изразяват напрежение и недоверие. Ако движите свободно ръцете си, това означава, че се чувствате спокойни и сте добронамерени към събеседника си. Ръцете в джоба – определено избягвайте да го правите, когато говорите с някого. Изразява пренебрежение и незаинтересованост към това, което ви се казва.

Крака

Обърнете вннимание на краката си, особено ако сте на интервю за работа или на по-официално място. Кръстосаните крака изразяват притеснение и не е подходящо да заставате така, ако искате да получите работата. Тази поза е един вид защита от събеседника ви. За да създадете добро впечатление и да изглеждате спокойни, застанете с приближени един до друг крака, наклонени леко настрани в една посока. Така може да си позволите да застанете, дори ако носите пола.

Потупването по гърба при прегръдка не се препоръчва, защото издава чувство на смущение и желание по-бързо да приключи срещата.

Когато при разговор човекът остреща постоянно докосва шията и брадичката си, имайте на предвид, че ви слуша с недоверие или вече му е омръзнало да водите този разговор.

Подпряната брадичка с длан изразява крайно отегчение, но ако в същата поза се подпрем с показалец, тогава излъчваме заинтересованост и разбиране.

Ако човек докосва носа си, докато говори с вас, има голяма вероятност да ви лъже!

Това са само част от тънкостите и хитрините, които биха могли да са ни от полза в общуването. Дали става въпрос за създаване на приятелства, развиване на бизнес отношения или взаимоотношения в официална среда, умението за общуване е ключово! Обърнете внимание на собствените си качества и на жестовете, които използвате. Старайте са да ги забелязвате и в отстрещната страна. Несъмнено може да подобрим взаимоотношенията си с хората, ако прилагаме наученото и се стараем повече!


Автор: Димитринка Вълчева

Снимки: Pinterest

36 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page