top of page

Известни митове за косата и дали да им вярваме


Косата несъмнено е много важна част от визията на дамите. Затова и тя получава толкова много внимание и грижи. В стремежа си да имаме мечтаната коса, обаче, има голяма вероятност да попаднем на много разпространени заблуди и митове. Дали има някаква истина в тях и на кои да се доверим? Прочетете нашето кратко проучване по темата и разберете някои истини за грижата и съвършения вид на косата!

МИТ 1: Цветът на веждите трябва да е като този на косата

Следвайки тенденците от последните години, няма как да не се съгласите, че това съчетание е много често срещано! Веждите могат да бъдат с естествения си цвят и да са по-тъмни от косата и пак да изглеждат добре. Единственият ни съвет е да не прекалявате с контрастите и все пак да има някаква умереност (освен, ако не целите да изглеждате екстравагантно!).

МИТ 2: Подстригването на връхчетата кара косата да расте по-бързо

Абсолютно не е вярно! Подстригването няма как да накара косата ви да порасне. И все пак, може би този мит се е зародил, понеже поддържаната коса, която няма цъфтежи и накъсани краища, изглежда много по-плътна и жива. Сухите и заплетени краища я карат да има изтощен вид. Затова, мили момичета, най-добре е косата да се подстригва, дори и по малко, на всеки 1-2 месеца.

МИТ 3: Честото сресване накъсва косата

И тук много зависи. Най-вече от значение е гребенът или четката, с която сресвате косата си. Ако косата ви е гъста и дълга, най-добре е да сресвате с четка с естествен косъм. Избягвайте гребените с остри ръбове и стоманените, използвайте такива с широки зъби и от естествени материали! Освен това не е нужно да сресвате косата си по 100 пъти на ден – правете го толкова, колкото смятате, че е нужно. Самото разресване помага на косъма да се омазни равномерно по цялата дължина. А агресивното разресване и то с неподходящ гребен, може сериозно да увреди кутикулите. Затова в този мит има известна доза истина!

МИТ 4: Трябва да сменяме шампоана си често

Това е заблуда! Шампоанът си върши една и съща работа, дори да се миете години наред с точно определен вид. E, със сигурност ще ви омръзне, затова не е лошо да го сменяте понякога... Това, на което трябва да обърнете внимание е какъв шампоан е нужен точно за вашия тип коса. Ако е боядисана, препоръчително е да се използва точно такъв шампоан. Ако използвате често маши, преси и стилизиращи продукти, определено трябва да съобразите и козметиката, която използвате, за да осигурите нужната грижа и защита на косъма.

МИТ 5: Ако спите с пусната коса, тя ще расте повече

Няма нищо вярно в този мит! Но и тук отново има обяснение. Когато пристягаме косата си с ластици и оставаме така за през нощта, косъмът се накъсва и изтънява. Ако страдате от косопад, определено не връзвайте косата си нощно време, защото стегнатата конска опашка уврежда корените. Когато ви е много горещо или просто не можете да спите с пусната коса, вържете на съвсем хлабава опашка.

МИТ 6: Слънцето изсветлява косата

Да, това е така. Слънчевите лъчи могат да изсветлят косата ви, но не е най-добрият начин да се сдобиете със светли кичури. Излагането директно на слънчевите лъчи за продължително време, изсушава косата и я прави чуплива. Освен това буквално изгаря скалпа! Има много сигурни и щадящи продукти, така че просто се доверете на своя фризьор, ако искате да се сдобиете с по-светъл цвят!

МИТ 7: Не използвайте балсам, ако косата ви е мазна

Още един мит, който е напълно неверен. Омазняването се получава поради себума, който се произвежда от скалпа. Балсамите за коса се нанасят на краищата! Може би това е честата грешка при повечето жени, че не нанасят правилно своя шампоан и балсам. При мазна коса, обърнете внимание на шампоана, който ползвате и го нанасяйте на скалпа и в корените. Балсамът ще направи косата ви гладка и лесна за разресване.

Бъдете внимателни към всичко, което сте чували за косата. Както виждате, не всичко е вярно на 100%, но винаги има някаква истина, която стои зад митовете. Полагайте грижи за косата си и тя ще има здрав и красив вид! Надяваме се да сме ви помогнали да отгледате по-лесно своята грива и не забравяйте, че студа и атмосферните условия през зимата, също предполагат специални грижи за косата!


Автор: Димитринка Вълчева

Снимки: Pinterest

21 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page