top of page

Не сме били навсякъде, но е в списъка ни! :)

Синоптиците ни обещават все по-хубаво време и на всички ни се иска да прекарваме повече часове извън работното място. Ако и вие обичате да пътувате, но нямате повече от един уикенд, то тази статия е за вас!

Невероятно е как родината ни събира на малката си територия разнообразни природни забележителности и вълнуващи архитектурни паметници. Днес ще си говорим за интересните кътчета в България, които си заслужават да бъдат посетени според нас.



1. Трявна - извор на история.



Сгушено в северното подножие на Тревненската планина, китното градче е запазило по уникален начин възрожденската архитектура, духа на живата художествена традиция и чистотата на балканската природа. Това е един от центровете на българското възраждане, иконопис, резбарство, дюлгерство, просвета, църковни и националноосвободителни борби. Най-забележителните архитектурни паметници и музеи в града, които може да посетите са Славейковото (Старото) школо, църквите „Св. Архангел Михаил“ и „Св. Георги“, Часовникова кула, Даскаловата къща и много други. А след дългата разходка, разбира се, ще имате възможност да си починете и да опитате от уникалното кафе на пясък и бяло сладко, които се предлагат в уютните кафенета.


2. Крушунските водопади - изненадваща красота.



Ако сте почитатели на природата, но предпочитате да сте от "мързеливите" туристи, това е вашето място! До водопадите може да се стигне с кола, а екопътеката е сравнително кратка. Намират се до село Крушуна, община Летница, област Ловеч. Първото впечатление, с което може да остане всеки посетител е, че това място е като от филм. Стичащата се вода по скалите сякаш носи някакво приключение, а поточетата, образувани от бистрата вода на реката, вдъхват спокойствие и уют.


3. Пловдив - разбира се!



Едва ли има някой, който да не е чувал за атмосферата на този град. В последните години Пловдид успешно се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм в страната и беше избран за Европейска столица на културата. Също така, напоследък нашумя доста и благодарение на хендмейд фестивалите, които се правят в Капана. Пловидв успешно съчетава по интересен начин старинната архитектура и модерния вид на централната част на града. А тези от вас, които искат да отделят и няколко часа за шопинг, имат възможност да посетят най-новия мол в града - Пловдив Плаза. Още един плюс е, че близо до града се намират и други интересни места - Асеновата крепост, Бачковският манастир и Хисаря.



4. Созопол - до морето извън сезона.



Както ние , така и вероятно доста от вас нямат търпение да дойде време за късите рокли и коктейлите на плажа. Е, имаме още няколко месеца, но това не пречи да си направим екскурзия до родното Черноморие за ден или два. Град Созопол е наследник на гръцката колония Аполония и е един от най-древните български градове. Историята е буквално навсякъде, особено в Стария град, където са запазени живописни къщи от 18 -ти и 19-ти век. Превърнати в уютни хотелчета, те създават неповторима романтична атмосфера. Близо до града се намират и други вълнуващи места - удивителното древнотракийско светилище Бегликташ, резерватът Ропотамо и уникалният замък в село Равадиново - "Влюбен във вятъра".


5. Белоградчишките скали - туристически обект още от XIV век!



Уникалният природен феномен представлява скален комплекс и се намира в Западния Предбалкан близо до град Белоградчик. Скалите са извайвани от природата в продължение на повече от 200 млн. години, а червеникавият им оттенък се дължи на съдържанието на железен окис. Любопитен факт за тях е, че всъщност са били дъно на море, а след оттеглянето на водата меките варовици се нагъват. Под влияние на въздуха, слънцето и природните стихии те са приели причудливи форми. Друго интересно е, че Белоградчишката крепост се е използвала като туристически обект още през XIV век от цар Иван Страцимир, където владетелят имал лятна резиденция. Е, възможно ли е да не отделим един уикенд на подобно място?


Ясно е, че местата в България, на които можем да съберем незабравими спомени са десетки и не бихме могли да споменем всички, но какво по-хубаво от многото възможност за добре прекарано време? Отделено малко време за планиране и използвайте първите топли дни за приключения!

54 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page