top of page

Едно интервю с много посоки

Актуализирано: 27.03.2019 г.


В предишната статия си говорихме за пътувания и интересът към нея беше доста голям. Днес имаме един специален гост, който ще ни разкаже за любимите си кътчета по света, как организира екскурзиите си и какво я прави щастлива, когато е на ново и непознато място.



Дрънкулка:- Здравей! Много ни е приятно, че ни гостуваш в блога, макар и само виртуално. С теб се познаваме от много години, но би ли се представила на читателите ни? С какво се занимаваш?

Стеф:- Здравейте, на Вас и на читателите на Дрънкулка. За мен е удоволствие и наистина благодаря за поканата. Самата аз чета статиите в блога с интерес, така че много се зарадвах, когато ме помолихте за кратко интервю.

Казвам се Стефка Стойкова. От Стара Загора съм, но от няколко години живея в София. Преди това съм живяла в почти всички големи градове в България - учила съм във Варна, работила съм и в Пловдив. Не се смятам за номад, но да речем, че промяната не ме плаши. В момента работя в банка, няма да кажа коя, за да не правим реклама :) Занимавам се с управление на проекти, свързани най-често с разработване на някакъв вид банков софтуер. Минала съм през различни длъжности - връзки с клиенти, маркетинг и какво ли още не.


Д:- Нашите читатели не знаят, но истината е, че ти много пътуваш.

Следим те в социалните мрежи и понякога се губим къде точно се намираш в момента.

С:- Така е. Опитвам се да използвам всяка една възможност за пътуване. Преди по-често пътувах в командировка, сега наблягам повече на пътуванията за удоволствие. В момента нямам купени билети за никъде и тази мисъл не ми дава спокойствие. Нямам стимул да ставам сутрин. Трябва ми нещо, заради което да броя колко дни остават. Така се чувствам жива.

Д:- Как си избираш следващата дестинация?

С:- Честно ли да ви отговоря? Истината е, че си я избирам по това до къде има евтини билети :D Освен това си имам списък с десетина набелязани дестинации, за които следя дали ще излезне някоя добра оферта. Вече има доста платформи онлайн, от които можеш да се информираш. Хората следят цените вместо теб и понякога дори ти предлагат и евтин хотел. Честно казано предпочитам сама да организирам пътуванията си, рядко се доверявам на агенции. 

Д: - А как избираш какво искаш да видиш в конкретния град?

С: - Чета пътеписи на хора, които са били скоро там, форуми, групи във Фейсбук. Изтеглила съм си и няколко добри приложения за целта. Много харесвам Visit a City, защото може автоматично да ти направи програма според броя дни, с които разполагаш. Гледам като съм на екскурзия много да не се насилвам да посетя всичко възможно за много малко дни. Ужасно изморително е, а и в някои градове транспортът е малък кошмар.

Предпочитам да знам, че имам достатъчно време да седна и един час да пия кафе на някой площад. Обикновено, ако разполагам с три-четири дни, гледам поне единия ден да пътувам някъде наоколо. С бързите влакове е много удобно да си направиш бонус още една допълнителна екскурзия. Така например докато бях в Рим, за един ден разгледах и Неапол. Влакът се движеше с 300 км/ч. и се стига супер бързо. Докато бях в Милано за един ден разгледах и езерото Комо, за още един - Верона. Виена успях лесно да я комбинирам със Залцбург. Докато бях в Дюселдорф, успях да разгледам и Амстердам за два дни, Брюксел, Люксембург. Освен това бих препоръчала билетите за вътрешния транспорт и забележителностите, които са с платен вход, да се купуват предварително. Обикновено цената е значително по-добра, а и може да избегнете опашките.

Д: Кои са любимите ти дестинации?

С: Ха, това е един много интересен въпрос! Където и да съм ходила, винаги нещо ми е харесвало. Няма място досега, където не бих се върнала.

Почитател съм на всичко по пояса Гърция, Италия, Испания, Португалия - в общи линии все топли места с хубава храна. Миналото лято се влюбих завинаги в Корфу. Предишното лято в Малта и Кефалония. Мисля, че съм родена да живея на остров :D Малта ме очарова със смесицата си от модерен бизнес и космополитни хора (там са базирани едни от най-големите гейминг компании) и със старата историческа част - каменни къщи с малки балкончета, плоски покриви като тези в Северна Африка. Въобще местата, откъдето са минали различни народи назад през вековете, са най-интересни. 

Миналата година по стечение на обстоятелствата се озовах в Лондон. Никога не ми е било от мечтаните дестинации, винаги ми се е струвало студено, мрачно, помпозно, снобско. Е, истината се оказа съвсем различна. Отседнахме в Нотинг Хил, сещате се - от филма с Хю Грант и Джулия Робъртс. Това е едно от най-невероятните места, на които съм била. Там имат политика да насърчават знанието, любопитството, да не ограничават достъпа до информация на този, на когото му е интересно. Затова всички музеи са безплатни. Искам да ви кажа, че бях като изпуснато дете в сладкарница в British Museum, исках навсякъде да отида и всичко да видя веднага - и мумии, и динозаври...


Д: Разбрахме, че си била на доста места. Коя е следващата ти мечтана дестинация?

С: Знаете ли, ужасно много си мечтая за Мароко. Искам да видя синия град - Шефшауен, да се помотая на пазарите в Казабланка, да отседна в някой цветен риад, да се повозя на камила в пустинята. Много отдавна си го мисля, но все не намирам съмишленици. Нещо мъжете много се плашат от мизерията :D Честно казано и в Истанбул не е като в 5-звезден хотел, но на мен ми е една от любимите дестинации. Не ми е най-важното да е чисто и подредено, важното е да кипи живот.







Д: Без какво никога не тръгваш на път?

С: Тъй като гледам да пътувам бюджетно, гледам да не нося чекиран багаж със себе си. А и най-големия ми страх от летенето е да не ми загубят багажа на летището.:D Съответно се налага добре да помислиш, за да можеш да побереш всичко в ръчния багаж. Гледам винаги да нося равни обувки, удобни леки дрехи, ако е лято - задължително рокли и сандали. В дамската си чанта гледам винаги да имам балсам за устни и овлажняващ крем, за предпочитане със слънчева защита, задължително ярко червило (изглежда по-добре на снимки:)) Никъде не ходя без селфистика си и резервна батерия за телефона.




Избягвам да нося много пари в брой и бижута със себе си. Нямам си особено доверие. Обикновено ходя с една дебитна карта с малко пари в нея, един чифт малки обеци, които спокойно да нося цял ден и една Дрънкулка. Имам си една любима за пътешествия, имам я отдавна и е обиколила много много места. В неутрални цветове е и съм решила, че ми пасва на аболютно всякакво облекло :D



Д: Това е наистина страхотно! Благодарим ти от сърце за признанието и вдъхновението. Какво би пожелала на нашите читатели за финал?

С: Да не спират да пътуват, да мечтаят за следващващите си пътувания и да помнят, че с малко организация и планиране всичко е възможно.

41 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page