top of page

Аксесоарите не са това, което бяха ... Или как да се отличим драстично от тълпата

Актуализирано: 20.11.2018 г.

Образно казано, през сезон есен-зима 2018 писъците на модата по отношение на аксесоарите прерастват в бурни истерични пристъпи. Сякаш всички брандове трескаво се стремят да наложат нова линия под надслов: „Внимание! Всички погледи насам!“. Невъзможно е да остане незабелязан фактът, че се лансират все по-обемните, дръзки и крещящи за внимание детайли, които не просто допълват визията, а се превръщат в неин основен акцент.

Дизайнерите се обединяват около общата идея за широк мащаб и буен размах на действията, изразени в по-едър калибър на задължителните допълнения към облеклото.

Откриваме реалния резултат от тази концепция при бижутата, шапките, чантите, дори слънчевите очила. Може би един от водещите мотиви тук е подсъзнателно да се изтъкне силата и твърдостта на нежния пол. Вместо да „коват законите“ на конкретния сезонен тренд, световните модни грандове дават пълна свобода на жените да изразят себе си по най-своеволния и необуздан начин. Освен че им вдъхват увереност, те ги учат да провокират, да бъдат непримирими, да възбуждат интереса и приковават вниманието с всеки отделен елемент от аутфита си.

1. Обемни чанти – дамските чанти с внушителни размери не са нищо ново в света на модата.

Манията по широките (тип пазарски) чанти датира от 2015 г., когато британската дизайнерка Фийби Фило, в качесвото си на криейтив директор на бранда Céline, ги презентира и лансира на пръв път. Днес те възкръсват за нов живот в колекциите на редица световни марки като: Valentino, Victoria Beckham, Louis Vuitton, Jil Sander и Simone Rocha. Удобни и практични, те позволяват на съвременната активно работеща дама да носи със себе си всичко, което й е необходимо, навсякъде и по всяко време.
2. Огромни обеци и масивни гривни – наблюдаваме една устойчива линия на приемственост между миналогодишните и актуалните тенденции при бижутата.

При гривните и обеците отново са широко застъпени романтичната асиметрия, трайбъл и анималистичните мотиви, а по отношение на материалите се забелязва явен афинитет към металите (най-вече злато) и дървото. Наблюдавайки най-предпочитаните форми, можем да заключим, че кръгът се утвърждава като абсолютен фаворит от Ню Йорк до Милано. Със своята елегантност и загадъчна привлекателност, кръглите форми са лесно откриваеми в дизайна на доста обеци, брошки, огърлици и гривни през този сезон.

3. Кожени ръкавици – един от най-изисканите елементи в пъстрата палитра от актуалности за сезон есен-зима 2018 безспорно са дългите до лактите кожени ръкавици.

Те щурмуват модните подиуми в огрмно многообразие от цветове: от всички нюанси на червеното, през кафяво и тюркоазено, до розово и лилаво. Ако искате да сте в тон с горещите тенденции, сдобийте се с чифт - два в предпочитана от вас цветова гама и се запасете с достатъчно количество палта и пуловери с ¾ ръкав. Те ще ви позволят да демонстрирате свободно и грациозно великолепието на този изтънчен и стилен аксесоар.4. Вериги – в актуалностите при аксесоарите за този сезон ясно се откроява страстта към масивните и тежки колиета – тип вериги.


Металните вериги с декоративен елемент се съчетават перфектно с фини копринени рокли, плетени пуловери, сака от туид и елегантни стреч панталони. Освен колиетата, забелязваме, че и гривните от такъв тип се налагат стремително, и все по-категорично изместват кожените гривни. Извод: не е задължително да сте сервилен роб на модните течения, за да си сложите вериги този сеон.5. Барети за доза френски шик – този типично френски елемент от дамското облекло бележи триумфално завръщане в света на модата този сезон, макар и с леки вариации.


Забелязваме, че баретите представени в колекциите на световните дизайнери, се отличават с внушителните си размери и нетипични материи. Акцентира се върху комфорта и практичността на шапките от този тип, като най-често те са изработени от по-плътни материали и платове: вълна, кожа, плюш и др.6. Широки колани – кожените колани тази зима достигат максимална широчина и дори в някои случаи по размери наподобяват мини елече или корсет.

Най-предпочитани са черните и тъмнокафеви колани с метален акцент имножество каишки. Забелязваме ги най-вече в ролята на елегантно допълнение към пищни и дълги шифонени рокли, семпли едноцветни (най-често черни) рокли или екстравагантни одежди от прозрачни материи.7. Очила тип маска – едва ли ще ви изненадаме ако ви разкрием, че и при слънчевите очила през текущия есенно-зимен сезон на почит са огромните размери и внушителни обеми.

Ще се носят очила тип маска, наподобяващи аксесоари, особено характерни за представители на конкретни